Verhoging pensioenkapitaal

U bouwt bij Pensioenfonds HAIO pensioen op met een zogeheten beschikbare premieregeling. Samen met uw werkgever betaalt u elk jaar een bepaald bedrag voor uw pensioen. U betaalt 2,5% van uw brutosalaris, uw werkgever 6%. Hoeveel euro u betaalt, kunt u zien op uw salarisstrookje. Pensioenfonds HAIO belegt en spaart met dit geld. Het kapitaal dat u op deze manier aan het eind van uw opleiding hebt, bepaalt hoe hoog uw pensioen zal zijn. Als u met pensioen gaat, koopt u van de opbrengsten van deze beleggingen pensioen in.

 

 

Verhoging

 

Uw pensioenkapitaal kan worden verhoogd op basis van het rendement van de beleggingen van het pensioenfonds. U hebt geen recht op winstdeling. De winstdeling hangt af van het behaalde rendement (= winst/verlies met beleggen) en het vermogen van het pensioenfonds. Het bestuur besluit elk jaar of en hoeveel winstdeling wordt gegeven.

 

De waardeontwikkeling van uw pensioenkapitaal staat niet van tevoren vast. Pensioenfonds HAIO doet daarom geen toezeggingen over de hoogte van uw uiteindelijke pensioenkapitaal en ook niet over het pensioen dat u hiervoor kunt krijgen.

 

De afgelopen jaren is uw pensioenkapitaal als volgt verhoogd:

 

Over het jaarRenteWinstdeling*
2019 1/12% per maand 0%**
2018 1/12% per maand 4%
2017 1/12% per maand 7%
2016 1/12% per maand 5%
2015 3% 1,5%


*De winstdeling wordt per 31 maart in het jaar erna bijgeschreven bij uw kapitaal. Dus de 4% over 2018 is per 31 maart 2019 bijgeschreven. Dit betekent dat u in 2019 totaal ruim 5% op uw opgebouwd pensioenkapitaal krijgt. Omdat de winstdeling in 2020 0% is, krijgt u in 2020 alleen de rente van 1% op uw opgebouwd pensioenkapitaal.

 

** In 2020 is er sprake van een bijzondere situatie. Aan het begin van 2021 gaan alle pensioenkapitalen over naar SPH. Ons fonds houdt daarna op te bestaan. Mogelijk blijft er een bedrag over na de overgang van de pensioenen naar SPH. Als dit zo is, keren we dit resterende bedrag uit. Deze extra uitkering wordt echter alleen toegevoegd aan het pensioen van mensen van wie het pensioenkapitaal met de collectieve waardeoverdracht overgaat naar SPH.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie. Gaat u akkoord met het gebruik hiervan?